ελ | en | fr | de

Η θέση του ξενοδοχείου

Το ξενοδοχείο Ευφροσύνη βρίσκεται στον Πλατύ Γιαλό, στη νότια πλευρά της Σίφνου, δίπλα στην παραλία. Στον χάρτη μπορείτε να δείτε την ακριβή θέση του ξενοδοχείου καθώς και του café που βρίσκεται στο ισόγειο.

 

Λίγα λόγια για τον Πλατύ Γιαλό

Το τοπωνύμιο προέρχεται από το Πλατύς Αιγιαλός και σημαίνει ακρογιάλι που έχει σχετικά μεγάλο πλάτος. Είναι από τις πιο πολυσύχναστες και μεγαλύτερες παραλίες της Σίφνου.

Εδώ θα βρείτε καταστήματα με σιφνέικα παραδοσιακά κεραμικά (χρηστικά και διακοσμητικά), μίνι μάρκετ, καφέ και εστιατόρια όπου μπορείτε να απολαύσετε σιφνέικες και ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις αλλά και διεθνή κουζίνα, δίπλα στο κύμα. Στην αρχή του εμπορικού δρόμου υπάρχει γήπεδο 5χ5. Στην αριστερή πλευρά της παραλίας εκτείνεται η μαρίνα του Πλατύ Γιαλού, με διαθέσιμες θέσεις για τα επισκεπτόμενα σκάφη αναψυχής. Εδώ, στη μαρίνα, το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις (κυρίως συναυλίες).

 

Στο δρόμο για τον Πλατύ Γιαλό, στην κορυφή ενός υψώματος, δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγίας του Βουνού (1813). Από το προαύλιό του με τα ψηλά πεύκα, η θέα στον Πλατύ Γιαλό είναι μοναδική. Η εκκλησία τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει πολλά ζευγάρια που αποφάσισαν να παντρευτούν στη Σίφνο.

Βορειανατολικά του Πλατύ Γιαλού, βρίσκεται ο Άσπρος Πύργος, ένας από τους καλύτερα σωζόμενους αρχαίους πύργους της Σίφνου. Τα τελευταία χρόνια, την Κυριακή της Πεντηκοστής, γίνεται αναβίωση της αρχαίας επικοινωνίας των πύργων/φρυκτωριών. Τότε, ο Άσπρος Πύργος παίρνει ζωή και μεταφέρει το μήνυμα με καπνογόνα στους πύργους με τους οποίους έχει οπτική επαφή, συμμετέχοντας σε ένα δίκτυο επικοινωνίας που καλύπτει όλη τη Σίφνο.

 

Τέλος απέναντι και δεξιά από τον κόλπο του Πλατύ Γιαλού βρίσκεται το ακατοίκητο νησάκι Κιτριανή. Μοναδικό κτίσμα πάνω σε αυτό, το εκκλησάκι της Παναγίας της Κυπριανής που είναι και το αρχαιότερο εκκλησιαστικό μνημείο της Σίφνου (11ος αι.).

Η θέση στο χάρτη